Rogaliki drożdżowe


Składniki

Sposób przygotowania

  1. Drożdże pokruszyć, dodać ½ szklanki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki – pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Masło rozpuścić i ostudzić.
  3. Ubić 2 jajka z pozostałym cukrem.
  4. Do dużej miski przesiać mąkę przez sito, dodać resztę ciepłego mleka, ubite z cukrem jajka, wyrośnięte drożdże i masło. Całość dobrze wymieszać ręka i wyklepać tak, żeby ciasto odchodziło od ręki (ciasto nie może być zbyt suche – w razie potrzeby dolać mleka). Zostawić do wyrośnięcia.
  5. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy około 30 - 40 cm i pokroić na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Nałożyć łyżeczkę nadzienia (powideł, jabłek lub jagód) na podstawę każdego trójkąta. Zawinąć rogi podstawy do środka i dopiero potem zwijać rogal. Odstawić rogale na blaszce do wyrośnięcia.
  6. Ubić mikserem kolejne 2 jajka (bez cukru) i smarować pędzlem rogale przed włożeniem do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 150- 170 stopni C, na złoty kolor. .
  7. Po wyjęciu z piekarnika można rogale polukrować. Szklankę cukru pudru wsypać do miseczki i wlać kilka łyżek gorącej wody a następnie mocno ucierać.
 
Zespół Szkół w Kowanówku 2013