Migdałowiec babci
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietany
- 3 jajka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru pudru
- 250 g masła
- 1 filiżanka cukru
- 300 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ˚C.
Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, mieszać aż powstanie gładka masa.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie wyłożyć na blaszce i piec ok. 15 minut w temp. 180 ˚C .
Masło z cukrem rozpuścić w garnku ciągle mieszając. Do mieszanki masła i cukru dodać migdały.
Gdy ciasto w piekarniku przybierze złoty kolor, wyjąć z piekarnika i na wierzchu wyłożyć równomiernie warstwę migdałową i znowu piec ok. 10-15 minut.