Ciasto drożdżowe
Składniki na ciasto
- ½ kg mąki
- 3 jajka, 2 całe i jedno żółtko
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- ½ kg jabłek
- ½ kostki margaryny
- szklanka cukru pudru
Składniki na kruszonkę
- kostka margaryny
- 1½ szklanki mąki
- ½ szklanki cukru
Sposób przygotowania
W ¼ szklanki letniego mleka rozpuścić drożdże, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru.
Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w mleku i ostudzić. Jajka delikatnie roztrzepać.
Do mąki dodać rozczyn, jajka oraz mleko z margaryną.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Dokładnie wyrobić ciasto.
Kruszonka- mąkę, cukier i margarynę zagnieść na jednolite twardawe ciasto i pokruszyć na wierzch placka.
Wrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, następnie ułożyć owoce i kruszonkę.
Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.